Clinics, jamsessies en coaching(trajecten)

Bij de workshops en clinics worden bands, dj’s en individuele muzikanten ondersteund bij zaken als promotie, boekingen, management, ondernemen et cetera.

Popgilde organiseert ook jamsessies om leerlingen naast de muzieklessen in contact te brengen met lokale en nationale muzikanten. Door de laagdrempelige jamsessies kunnen jonge muzikanten zonder eigen band, toch op een podium staan en kennis maken met muziek maken mét anderen en vóór publiek.

Coachingstrajecten worden afgestemd op de wensen van de muzikanten en ondersteunt met workshops die door (Achterhoekse) professionals uit de muziekbusiness worden gegeven. Met hun (inter)nationale ervaring kunnen ze muzikanten goed helpen en hen in contact brengen met belangrijke personen voor hun carrière.

Clinic slide guitar..

..door Alan Gascoigne tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek 2016 bij Brugman Muziek in Gaanderen.

Clinic ondernemen..

..voor de winnaar van de Achterhoekse Band Competitie 2017: Valice

Voorgaande events

17 november 2018
Dag van de Achterhoekse Popmuziek 2018

Popgilde Meetup – Theater de Storm Winterswijk

Gratis informatieve en muzikale middag voor songwriters, dj’s, rappers, bands en muziekliefhebbers.

Clinics
Liefhebbers van nieuwe geluiden kunnen zich onderdompelen in de wereld van gitaarpedalen bij de sound clinic van Vedran “The Wizard” Mircetic (De Staat).

Voor zangers en zangeressen is er een vocal coaching clinic van Henrike Jansen en heb je altijd al willen weten hoe en hoeveel geld je kunt verdienen met je eigen muziek? Buma/Stemra en Sena zijn aanwezig om al je vragen te beantwoorden en geven korte presentaties. Wessel Westerveld (labelmanager 2-Dutch Music Group) geeft een presentatie en beantwoordt vragen over publishing. Een uitgever registreert, exploiteert en beschermt de auteursrechten in samenwerking met de wereldwijde Buma/Stemra’s. De juiste uitgever kan het verschil maken in de carrière van een artiest.

Shows
Tussendoor kunnen muzikanten kennis en ervaringen uitwisselen en zijn er optredens van oa de Winterswijkse songwriter Dana Lewu, het Winterswijkse hiphopduo Vissers & Jansen en de Achterhoekse roulatieformatie H∞ked.

PROGRAMMA

MondriaanZaal
13:00 – 13:30 Vocal clinic: Henrike Jansen
14:00 – 14:15 Buma/Stemra
14:15 – 14:30 Sena
15:00 – 15:15 Publishing clinic: Wessel Westerveld (2-Dutch)
15:15 – 15:30 Boekingen clinic: Ineke van Empel (De Storm)
16:00 – 16:45 Gitaar clinic: Vedran Mircetic
MiddenZaal
13:30 – 14:00 Songwriter: Dana Lewu
14:30 – 15:00 DJ: Pim Pam Pompen
15:30 – 16:00 Hiphop: Vissers & Jansen
16:45 – 17:00 Rock: H∞ked on Record

Wil jouw dochter een keer meezingen in een band en voor publiek? Of lijkt het je leuk om zelf een keer samen met je vader of je zoon te jammen voor vrienden en familie? In een kleine gezellig setting bij café De Spaan in Zutphen kun je op zondagmiddag 26 februari vanaf 14.00 uur samen muziekmaken bij de allereerste Popgilde Jam! Plezier, samenspelen en een leuke leerzame ervaring opdoen is belangrijker dan laten zien wat je allemaal kunt.

Bij veel jamsessies zie je vaak onvoorbereide muzikanten, grote ego’s, of juist al bestaande bands die hun eigen repertoire spelen. Popgilde wil met de jams jonge muzikanten zonder eigen band, toch regelmatig een podium geven en kennis te laten maken met muziek maken mét anderen en vóór publiek.

Popgilde is een groeiend netwerk van enthousiaste muziekdocenten die krachten bundelen door samen inspirerende clinics, jams en concerten te organiseren. Vorig jaar waren er al diverse Popgilde clinics bij Brugman muziek in Gaanderen en komend jaar zullen daar ook Popgilde jams en concerten bijkomen.

Teksten en akkoorden zijn aanwezig. Op zondagmiddag 26 februari zullen onder andere leerlingen van Popgilde-docent Ivo Maarhuis het podium betreden en nummers spelen zoals:

 • Green Day – Boulevard of Broken Dreams
 • Red Hot Chili Peppers – Californication
 • Foo Fighters – Learn to Fly
 • AC/DC – Highway to Hell
 • Paul Simon – 50 Ways to Leave Your Lover
 • Doobie Brothers – Long Train Running
 • Beatles – While my Guitar Gently Weeps
 • Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabasma
 • Hey Joe – Jimi Hendrix
 • The Free – Allright Now
 • Hush – Deep Purple
 • Born to be Wild – Steppenwolf
 • Brown Sugar – Rolling Stones
 • You Really Got Me – The Kinks
 • Going Gown – Freddie King
 • Muse – Plugin Baby

Zaterdag 26 november 2016
Fingerstyle clinic: vanaf 13:00
Brugman Muziek Gaanderen

Mart Hillen – Fingerstyle

Deze 19-jarige Lichtenvoordenaar won in mei 2016 de finale van Rabo On Stage. Juryvoorzitter Juul Diteweg noemde hem ‘een ambassadeur voor de gitaar’. In oktober 2016 won hij met zijn overtuigende gitaarspel de ‘Fingerstyle Academy Award 2016’ en speelde daardoor samen met zijn held en ‘s werelds beste fingerstyle gitarist Tommy Emmanuel.

Tijdens de Popgilde fingerstyle clinic zal Mart zijn favoriete composities en covers spelen en vertellen waarom deze stukken zo bijzonder zijn. Bovendien legt hij uit hoe de stukken zijn opgebouwd en hoe je deze stukken zelf kan spelen. Daarnaast vertelt hij welke gitaren, pick-ups, versterker en effecten hij gebruikt en worden er natuurlijk ook vragen uit het publiek beantwoord.

Zaterdag 26 november 2016
Songwriting clinic: vanaf 14:00
Brugman Muziek Gaanderen

Midas – Songwriting

Songwriting is inspiratie en transpiratie. Van een leuk idee naar een killer song. Midas Treub was zanger, gitarist en songwriter van rockband The Fudge en brengt in voorjaar 2017 zijn eerste solo album uit met folky power pop.

Midas kan op zijn 25e zeggen dat hij zijn halve leven al bezig is met muziek. Na de zilveren plak bij de Grote Prijs van Nederland wisten kenners het zeker: The Fudge gaat het fort bestormen. Het liep anders. De band hield ermee op en zanger Midas verhuisde naar Barcelona. De energieke stuiterrock verwisselde hij voor popfolkliedjes die de sfeer van Neil Young en Supertramp ademen. Het nieuwe jasje staat hem uitstekend. Dat vond ook Ilse deLange, die Midas meenam op de zegetour van The Common Linnets. Iedereen kan straks genieten als zijn liedjes verschijnen op zijn debuutalbum, wat in het voorjaar van 2017 uitkomt! 

Zaterdag 24 september 2016
Drumclinic: tussen 15:00 – 16:00
Brugman muziek Gaanderen

Thijs Rensink – Miss Montreal

Clinic topic:

Drummen in een band en in de studio. Ook zal ik een paar toffe techniek oefeningen behandelen waarmee je thuis aan de slag kunt!

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

Ik denk dat het een open dag van de muziekschool was in de Pol in Aalten. Ik kan mij herinneren dat ik de drumruimte binnen kwam lopen en helemaal onder indruk was van de blue sparkle kit die daar stond.

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

Een jaar later heb ik drumles genomen bij Wim Dollekamp. Het eerste album waarop ik meespeelde was Nirvana’s Smells like teen spirit. Koptelefoon op en gaan! Later heb ik drumles genomen van Arno te Loo en daar is mijn liefde – lees: fanatisme – voor de band Dream Theater begonnen. Ik vond die band helemaal het einde en was zwaar onder de indruk van zijn drumgeweldenaar Mike Portnoy.

Interview via Behind the Corner

Zaterdag 24 september 2016
Drumclinic: tussen 14:00 – 14:45
Brugman muziek Gaanderen

Ivo Maarhuis – Izegrim

Clinic topic:

Niet alleen metal. Creatieve coördinatie oefening voor dubbel bass, eigen matching fills concept en 2 fusion liedjes.

Mijn fascinatie met trommelen en drummen begon al op jonge leeftijd en zoals bij velen, moesten eerst de potten en pannen van mijn ouders het ontgelden. In mijn tienerjaren vond mijn voorliefde voor drummen en muziek zich een weg richting de Nederlandse podia via mijn eerste bandjes.

Na het toetreden tot de band Izegrim, nam dit een professionele wending en werden er buitenlandse studio’s bezocht voor CD opnames en naast Europese tours, ook de Verenigde Staten en Zuid Amerika aangedaan. In 2006 begon ik in Zwolle mijn muziekopleiding artiest uitvoerend en leerde hier door middel van professionele workshops, clinics en lessen door gerenommeerde artiesten de fijne kneepjes van het vak kennen. Ik breide mijn muzikale kennis uit richting meerdere stijlen en leerde de kunst van het musiceren binnen deze stijlen.

Lees hier meer over Popgilde docent Ivo

Zaterdag 24 september 2016
Gitaarclinic: tussen 12:00 – 12:45
Brugman muziek Gaanderen

Alan Gascoigne
Normaal, Tim Disney, Screaming Lord Sutch

Clinic topic: 

Slide in standaard stemming, een kijkje in open G en string damping ( left hand / right hand).

Interview via Roomse Herrie

In 1964 vindt er een optreden in Nottingham plaats van John Mayall and the Bluesbrakers, samen met T-bone ‘Stormy monday blues’ Walker. Drie weken later is er weer een optreden van die band, dan met Eric Clapton op gitaar. Reden voor Alan om uiteraard weer te gaan kijken en luisteren, en dat resulteert in zo’n 35 à 40 bezoeken aan die band. Clapton ziet Alan weer eens vooraan staan en reageert met: “Oh, you’re back again”. Op 17-jarige leeftijd zit Gascoigne volop in de muziek. Hij speelt in de Colin Staples Bluesband. Elke keer nog, wanneer Alan in Engeland is, wordt er muziek gemaakt met diezelfde Colin, die inmiddels 60-plusser is. “One of the best people on the planet.” Deze Colin werkt in een muziekwinkel in Nottingham, waar Alan vaak te vinden is. Colin is vaak te vinden op jamsessies in kroegen en vraagt Alan of hij als vaste gitarist in die basisband wil komen spelen. De optredens blijven beperkt tot Nottingham en omgeving. Dankzij die jamsessions speelt Alan zich natuurlijk goed in de kijker en wordt als ‘hot leadgitarist’ veel gevraagd. In deze tijd komt ook zanger Tim Disney in beeld. Alan speelt her en der in diverse bandjes en verhuist in 1971 naar Londen. Woont daar op een klein kamertje en is half met muziek bezig en half met zijn baantje als picture framer. Zijn meest opmerkelijke opdracht was het inlijsten van foto’s van grote geluidsinstallaties. Opdrachtgever: Charlie Watts! Alan heeft in de verpakking nog een briefje gestopt met de mededeling: “Hey Charlie, bring back the Vox AC 30.” Nooit iets van terug gehoord, de klootzak!” Een bulderend Engels lachsalvo vult de kamer.

Zaterdag 24 september 2016
Gitaarclinic: tussen 13:00 – 13:45
Brugman muziek Gaanderen

Meindert Bussink – Hooked

Clinic topic:

Soleren en improviseren. Met één figuur meerdere sferen neerzetten (modi), verhalen vertellen met je gitaar, praktische oefentips. 

Als gitarist en bandleider speelt hij met zijn roulatieformatie Hooked met bijna 100 Achterhoekse topmusici door de hele Achterhoek. Meindert is de initiator van Popgilde en met zijn bedrijf Mindnote werkzaam bij de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam als producer en docent bij het zakelijk curriculum. Daarnaast is hij initiator van Behind the Corner en daar de hoofdredacteur en uitgever van het maandelijks online popmagazine waarvan ook een selectie verschijnt in de huis-aan-huis-bladen van Achterhoek Nieuws (oplage 180.000).

Samen met gast Dick Kemper (Vandenberg) zet hij een uitstekende versie van Rock N Roll en Whole Lotta Love van Led Zeppelin neer. Verder toont Meindert Bussink aan dat hij naast een kundige organisator ook een vakbekwaam gitarist is. Hooked is en blijft de perfecte afsluiting van een avondje Behind The Corner. Dat wordt verheugd uitkijken naar een volgende editie! [3voor12/Gelderland, 2013]

Lees hier meer over Popgilde docent Meindert

SAMEN, LEREN, SPELEN OP JOUW MANIER MET JE VRIENDEN MET JE DOCENT(EN) MET JE HELDEN BIJ POPGILDE